Soluția de control acces și pontaj reprezintă un instrument necesar pentru managementul eficient al resurselor umane în cadrul oricarei organizații, fiind totodata una dintre cele mai sigure și eficiente metode de protecţie a unui obiectiv.Persoanelor care utilizează sistemul de control acces si pontaj, li se vor acorda drepturi individuale de acces care sa le permită miscarea în toată clădirea sau doar în anumite secțiuni, în funcție de poziția deținută în cadrul instituției. Identificarea persoanelor se poate face fie cu carduri cu cod de bare sau carduri magnetice (varianta economica), fie cu carduri de proximitate (varianta standard), ori cu carduri de proximitate inteligente, amprenta digitală sau amprenta irisului (varianta de maximă sigurantă). Accesul în întreprindere sau în zonele restricționate poate fi controlat cu yale electromagnetice (varianta economică), turnicheți de înălțime medie (varianta standard) sau turnicheți de înălțime integrală (varianta de maximă siguranță).

http://www.a2t.ro/control-acces-pontaj

Pontajul vă ajută să impuneți o anumită disciplină a muncii in rândul angajaților dumneavoastră. Sistemul de control acces și pontaj generează statistici și rapoarte cu privire la întarzierile sau absențele de la lucru ale fiecărui angajat sau a timpului petrecut în alte zone ale clădirii decât acolo unde acesta își desfășoară activitatea.

Controlul accesului auto se realizează cu ajutorul barierelor electromecanice. Acestea reprezintă un element de eleganţă şi siguranţă pentru o serie largă de ansambluri rezidenţiale sau industriale, cum ar fi: parcările publice, parcările particulare, parcările industriale, căile de acces cu trafic limitat cum sunt cele din preajma instituţiilor publice importante, căile de acces controlat (vămi, porturi, aeroporturi, etc.). Avantajele utilizării acestora sunt asigurarea disponibilității permanente a locurilor de parcare private, prin blocarea accesului autovehiculelor neautorizate, posibilitatea de a controla si restricționa accesul autovehiculelor în locații private și generarea de profit în cazul parcărilor private.

ATU TECH proiectează și instalează orice tip de sistem de control acces, de la cele simple care folosesc cartele electromagnetice, cartele de proximitate sau smart card pană la sisteme complexe bazate pe biometrie, sisteme de pontaj modulare si centralizate. Asigurăm mentenanță și service pe bază de contract pentru sisteme de control acces si pontaj deja instalate.

În componența unui sistem de pontaj și control acces pot fi integrate următoarele echipamente:

Cititoare de cartele magnetice

Citirea cartelei magnetice se efectuază prin trecerea acesteia printr-o fantă a dispozitivului prin dreptul capului magnetic de citire. Datorită contactului direct între cartelă și capul de citire, apare o uzură fizică, motiv pentru care producătorul garantează o durată de viață de câteva zeci de mii – sute de mii de treceri.

Cititoare de cartele de proximitate

Citirea cartelei de proximitate se efectuează la trecerea acesteia prin dreptul cititorului, fără a fi nevoie de un contact direct, ceea ce conferă o fiabilitate crescută sistemului. Distanța de citire variază în funcție de tipul de cititor și de tipul de cartelă. Uzual se folosesc cititoare cu distanța de citire 5 cm-10 cm, dar se poate ajunge si la 60-70 cm. Pentru distanțe mai mari, anumite tipuri de cititoare permit utilizarea unor cartele active (autoalimentate).

Cititoare biometrice

Există cititoare biometrice: de scanare a amprentei degetului, a irisului, a palmei, facială și a vocii. Cel mai des întâlnite sunt cele de citire a amprentei degetului. Cartelele, telecomenzile sau cheile pot fi pierdute, furate sau multiplicate (mai greu sau mai simplu). Parolele pot fi uitate sau sparte. Avantajul sistemelor biometrice este că permanent “cheia” se află la utilizator. Datorită costurilor mari se folosesc doar în aplicații care necesită un grad ridicat de securitate.

Carduri (cartele)

Pot fi magnetice sau de proximitate, tipăribile sau nu. În cazul în care se tipăresc pot fi utilizate și ca ecuson sau legitimație de serviciu. Ca alternativă la cardurile de proximitate se mai folosesc taguri de forma unui breloc.

Tastaturi de acces

Este cel mai simplu mod de filtrare a accesului. La introducerea unui cod PIN se va activa o ieșire de comandă a ușii, porții, turnichetului sau barierei, după caz. De cele mai multe ori se folosesc împreuna cu un cititor, sporind gradul de securizare.

Butoane „cerere ieșire”

În situația în care nu interesaza decât intrarea în zona securizată, la ieșire se va instala un buton cu revenire pentru comanda deblocării caii de acces.

Butoane de evacuare

Sistemele care filtrază și accesul la ieșire blochează evacuarea persoanelor în caz de incendiu sau calamități naturale. De accea, lânga cititorul de ieșire, se instalează totdeauna un buton monitorizat de comandă a evacuării, prin apăsarea caruia se deblochează automat ușa sau ușile de pe traseul de evacuare personal.

Centrala de control acces

Centrala de control acces este echipamentul care gestionează informațiile furnizate de la tastaturi și cititoare și care comandă elementele de blocare mecanică a căilor de acces. Controlerele se diferențiază în principal prin numărul de uși controlate și facilități de control acces inteligent înglobate. Similar există controlere pentru lifturi.

Software de control acces

Cele mai multe sisteme permit conectarea la un PC pe care rulează acest soft de control acces. Pe de o parte folosește la configurarea inițială a sistemului și administrarea ulterioară a utilizatorilor, pe de altă parte gestionează istoria cu evenimentele de acces. Permite generarea de rapoarte folosind diverse filtre: de timp, de utilizatori, de grupuri de utilizatori, de usi etc. De asemenea furnizează baza de date primară pentru software-ul de pontaj.

Yale electromagnetice

Constituie cel mai ieftin mod de blocare a unei uși sau porți de acces, care poate fi comandat electric. Există diverse variante: îngropate, aplicate, pentru diferite tipuri de uși. Se deblochează la aplicarea unei tensiuni. Au dezavantajul uzurii fizice și modificarilor inerente ale poziției ușii și tocurilor în anumite cazuri, ceea ce conduce la necesitate unei intrețineri periodice.

Electromagneți

Sunt compuși din două parți: electromagnetul propriu-zis care se montează pe tocul ușii și o placă metalică amplasată pe ușă. Alimentat cu energie electrică, electromagnetul atrage placa metalica, blocând astfel ușa. La introducerea unui cod valid pe tastatură sau la trecerea unui card valid la cititor, electromagnetul se dezenergizează permițând deschiderea ușii. Marele avantaj este ca nu există mecanisme în mișcare, ceea ce îi conferă o mare fiabilitate în timp.

Amortizoare uși

Este un accesoriu necesar în aplicațiile de control acces cu uși. Are rolul de a nu permite ușii să ramână deschisă datorită neatenției utilizatorilor.

Turnicheți

Se pretează pentru căi de acces unde fluxul personalului este mare. Turnichetul permite accesul pe rând, fiecărei persoane, lucru care nu poate fi realizat folosind o ușă ca și cale de acces, decât dacă se utilizează mijloace electronice suplimentare de detecție a persoanelor. La stabilirea numarului de turnicheți se are în vedere dimensiunea fluxului de personal în perioadele de vârf, astfel încât să nu apară fenomenul de ștrangulare. Majoritatea sunt bidirecționali, astfel încât să fie folosiți atât la intrarea cât și la ieșirea din obiectiv. Pot fi dotați cu sisteme antipanică astfel încât în caz de evacuare forțată a personalului, brațul orizontal să fie deblocat.