Etichete

,

Sistemele electronice de control acces sunt sisteme complexe formate din componente mecanice, electromecanice, electronice (hardware) si software, interconectate astfel incat sa asigure functiile de protectie si control impuse anumitor tipuri spatii.

Practic sistemele de control acces asigura necesarul de siguranta si securitate ce trebuie avut in vedere indifernt daca vorbim de aplicatii de paza perimetrala, acces in parcari, spatii de birouri, aplicatii militare, cladiri de birouri sau zone de inalta securitate. Gama de aplicatii in care sistemele de control acces isi au un rol bine definit este foarte mare. In aceasta gama se include si aplicatii care nu sunt strict legate de securitate ci, folosind aceleasi tehnici si sisteme, asigura functii de accesare la nivel logic, interfatare cu sisteme de baze de date si sisteme de pontaj si resurse umane, controlul resurselor, identificare automata, etc.

Sistemele electronice de control acces au devenit o componenta de baza a oricarui sistem de securitate integrat atat la nivel fizic, hardware, cat si la nivel logic, software. Sistemele de control acces se pot interconecta la sisteme existente sau pot asigura infrastructura pentru sisteme viitoare. Rolurile si functiile asigurate de catre aceste sisteme s-au diversificat de-a lungul timpului astfel incat astazi avem o paleta extrem de mare de functii ce pot fi realizate folosind facilitatile oferite de diversi producatori ai sistemelor de control acces.

In termeni reali sistemele de control acces se bazeaza pe tehnologii diverse care, practic, cuprind toata gama de sisteme de securitate, dar in special detectia la efractie si TVCI, sisteme cu care practic formeaza un « sistem integrat de securitate« , in care orice eveniment de securitate este abordat intr-o maniera unitara si tratat prin mijloace specifice : detectie, avertizare, restrictionare, vizualizare, inregistrare.

     Principalele functii ale unui sistem de control acces constau in :

  • identificare/autentificare restrictionarea accesului
  • blocarea accesului folosind elemente electromecanice
  • aplicarea politicilor de securitate intr-un anumit spatiu
  • monitorizarea elementelor din sistem si a utilizatorilor
  • detectia si inregistrarea evenimentelor precum si luarea deciziilor aferente
  • raportarea, audit

Spre deosebire de un sistem de detectie a efractiei, care are ca scop protejarea intregului spatiu securizat un sistem de control acces se concentreaza pe caile de intrare/iesire din spatiul securizat. Modelul de securitate aplicat este unul bazat pe nivele de securizare fizica si logica. Spatiul securizat este, in general, ierarhizat pe diferite nivele de securitate. pentru fiecare nivel aplicandu-se metode specifice acelui tip de spatiu, care indeplinesc cel mai bine cerintele de securitate impuse.

Pentru controlarea accesului perimetral/exterior se folosesc: bariere auto, cititoare de raza mare, porti de acces de inalta securitate pentru pietoni, tururi de garda, identificarea automata a vehiculelor, etc. Pentru controlarea accesului in spatii comune/publice se folosesc: porti de acces de viteza mare, turnicheti, controlul lifturilor si al usilor de urgenta gestiunea vizitatorilor, etc. Pentru controlarea zonelor de inalta securitate se folosesc cititoare de diverse tehnologii (proximitate, smart card, biometrie), bariere infrared, terminale de pontaj si acces, functii speciale (anti-passback, two- cards, visitor escort, card tracking), etc. Odata cu cresterea riscului de securitate cresc si masurile de identificare si autentificare. Daca pentru zonele cu rise scazut se foloseste o singura masura de autentificare (single-factor – cod PIN sau cartela de proximitate) pentru zonele cu rise mare de siguranta se folosesc metode de autentificare multiple (mul: – factor – cod PIN si biometrie, smartcard si biometrie, etc,). Acesti factori pot sa difere in functie de locatie, momentul n care se cere autentificarea, permisiunile persoanei care cere autentificarea si de alti factor impusi prin procedurile de securitate.

 

 

 

Reclame